Het jachtseizoen is geopend, niet alleen op dieren maar ook op jagers

Het jachtseizoen is weer geopend. Tegelijkertijd lijkt de jacht op de jagers ook weer begonnen. Zijn het nou boeven of helden?

Het jachtseizoen loopt van 15 oktober tot 31 januari. In die periode mag door jagers met een geldige jachtakte gejaagd worden op de haas, fazant, houtduif, konijn en eend. Maar ook ganzen en groter wild als reeën en wilde zwijnen zijn niet veilig.

Misstanden in de jacht?

De jacht ligt steeds meer onder vuur. Jagers maken zich volgens actiegroep GroenFront! schuldig aan allerlei misstanden. Zo zouden er op grote schaal jachthutten gebouwd worden waar geen vergunning voor is aangevraagd. Ook zouden dieren worden bijgevoerd door de jagers, terwijl het lokken van dieren met voer uitsluitend is toegestaan.

Daarnaast zouden de tellingen worden gemanipuleerd. De Wageningen Universiteit toonde onlangs al aan dat bij het tellen van ganzen, de tellingen van de jagers structureel hoger uitvallen dan de tellingen van de leden van SOVON vogelonderzoek.

Jagers reageren niet

GroenFront! vermoedt dat het aantal ganzen met opzet te hoog worden ingeschat en dat dit ook gebeurt met andere dieren zoals reeën. De tellingen zijn namelijk de basis voor het afschotbeleid, waarbij de provincie bepaalt hoeveel dieren er afgeschoten mogen worden. Hoe meer dieren er worden opgegeven, hoe meer er kunnen worden afgeschoten, zo redeneert GroenFront!

De jagers willen niet reageren op de kritiek van GroenFront! In hun ogen gaat de organisatie veel te ver met acties rond de jacht, zoals bedreigingen en vernielingen.

Uitgebreide reportages op radio en tv

De komende dagen in Overijssel Vandaag op tv en in Boeren Burgers Buitenlui op de radio, wel reacties van anderen op de mogelijke misstanden in de jacht.

Meer over dit onderwerp:
jachtseizoen jagers Nieuws Dierennieuws
Deel dit artikel:

Reageren