Raad van State: Hornbach mag doorgaan met 'eigen afrit’ bij Enschede

De aanpassing van afrit 25 van rijksweg N35 bij Enschede kan gewoon doorgaan. Bouwmarkt Praxis en supermarkt Nettorama hebben tevergeefs bezwaar gemaakt tegen de aanpassing van de afrit bij de Zuiderval. De Raad van State heeft hun bezwaren vandaag afgewezen.

De bedrijven stelden dat de aanpassing zorgt voor een moeilijker bereikbaarheid van hun winkels aan het Spaansland. Voor Praxis telt vooral dat concurrent Hornbach wordt bevoordeeld. De vernieuwde afrit krijgt een aparte rijstrook die direct leidt naar het parkeerterrein van de toekomstige vestiging van Hornbach. “Hornbach krijgt hier een privé-afrit”, aldus de advocaat van Praxis.

Maar de Raad van State kijkt niet naar concurrentie. Alleen de bereikbaarheid van Praxis en Nettorama in de omgeving van de Zuiderval is beoordeeld. En de Raad concludeert dat hun belangen niet worden geraakt door de aanpassing van de afrit.

Aan de route naar hun zaken wordt niets veranderd. Als de bereikbaarheid al verslechtert, dan ligt dat volgens de Raad niet aan de aanpassing van de afrit, maar aan andere aanpassingen van de Zuiderval. En dat staat daar los van.

Verbetering doorstroming

De afrit wordt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur veranderd om de doorstroming te verbeteren. Daarmee wordt voorkomen dat er files op de N35 voor de afrit gaan ontstaan. Dat probleem speelt ook elders in het land bij bouwmarkten en woonboulevards die langs snelwegen liggen. Bij Delft staat het verkeer op de snelweg A13 regelmatig vast door bezoekers van de naastgelegen vestiging van IKEA.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
RAAD VAN STATE ENSCHEDE
Deel dit artikel: