Raad van State: Werk aan stuw Junne mag weer beginnen

De Raad van State heeft groen licht gegeven voor het werk aan de stuw bij Junne. Eind april legde de Raad het werk stil om te voorkomen dat enkele beschermde diersoorten die op en rond de stuw leven, zouden worden verjaagd.

De deskundigen van het waterschap Vechtstromen en die van de bezwaarmakers waren het met elkaar oneens over de gevolgen. De Raad vond eerder nader onderzoek noodzakelijk en legde het werk stil.

Werk hervatten

Het waterschap Vechtstromen vroeg de Raad onlangs om de schorsing op te heffen. Dat verzoek is vandaag toegewezen. Volgens de Raad is er geen reden meer om de werkzaamheden nog langer te blokkeren. Het Waterschap erkent wel dat het werk gevolgen kan hebben voor de beschermde gele kwikstaart, de huismus en vleermuizen, maar dat kan met maatregelen sterk worden beperkt. Het is volgens het waterschap ook noodzakelijk dat het werk snel wordt gestart voordat het hoogwaterseizoen begint.

Stuw bij Junne (Foto: RTV Oost)
Stuw bij Junne (Foto: RTV Oost)

Omwonenden en de stichting Leefbaar Buitengebied kraakten het onderzoek van de ecoloog van het waterschap. Dat zou niets te maken hebben met wetenschappelijk onderzoek en het was in hun ogen onvoldoende om de gevolgen voor de beschermde dieren goed te beoordelen. Maar volgens de Raad is er geen reden om aan het onderzoek van de ecoloog van het waterschap te twijfelen.

Staatsraad gewraakt

Raadsman Marcel Middelkamp wraakte namens de bezwaarmakers de staatsraad die deze zaak heeft behandeld, omdat ze niet onpartijdig en vooringenomen zou zijn. Hij vroeg de Raad om haar van deze zaak af te halen. Hij maakte zich vooral druk over de ruime spreektijd die de ecoloog van het waterschap tijdens een zitting kreeg. De ecoloog van de bezwaarmakers kreeg volgens Middelkamp veel minder het woord en werd snel afgekapt door de staatsraad. Maar de Raad oordeelde begin deze week dat de staatsraad zich niet vooringenomen en onpartijdig heeft gedragen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
JUNNE NATUUR
Deel dit artikel: