Saniye Calkin: voorvechtster van vrouwen binnen de Islam

Morgen is de laatste dag van de ramadan, een periode van vasten en bezinning binnen de Islam.

We vergeten het soms, maar de Islam heeft vele gezichten, meerdere stromingen met verschillende inzichten. De uit Enschede afkomstige Saniye Calkin is directrice van platform INS, een beweging die verdeeldheid binnen de samenleving tegen wil gaan.

Calkin woont tegenwoordig in Amsterdam: "Ik ben deze kant van Nederland opgegaan voor werk en omdat mijn man hier al woonde".

Ook zij doet als moslima mee aan de ramadan: "Ik vind dit een mooie tijd, mensen denken vaak dat het alleen maar niet eten en drinken is, maar het is veel meer dan dat. Een tijd van bezinning en ook om met je medemens bezig te zijn."

Vanuit haar platform deelt Calkin tassen met wat lekkernijen en informatie uit aan instellingen voor daklozen: "Ik schrik ervan als ik lees hoeveel mensen eenzaam zijn in deze tijd. Normaal nodigen we tijdens de ramadan allerlei mensen uit om naar ons te komen, maar door corona kan dat niet. Daarom delen we deze tassen uit".

Wij stimuleren onderwijs voor iedereen, man of vrouw maakt niet uit
Saniye Calkin

Platform INS komt voort uit de Hizmet-beweging van Fethullah Gulen, een van de vele stromingen binnen de Islam: "De rol van de vrouw is heel belangrijk. Wij stimuleren onderwijs voor iedereen, man of vrouw maakt niet uit. Je ziet ook, ik ben al vijf jaar directeur van dit platform, ik zeg niet dat we er al zijn, maar het gaat de goede kant op".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
CORONAMAATREGELEN REGIO ENSCHEDE HIERNUMAALS
Deel dit artikel: