Ministerie VWS is niet te spreken over website voor vaccinrestjes

Sympathiek, maar onverstandig. Dat zegt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het initiatief Prullenbakvaccin.nl, waarmee mensen zich kunnen aanmelden voor een overgebleven inenting tegen corona. De vaccins zijn van het RIVM en het is "niet aan anderen" om de middelen te verdelen, aldus het ministerie. Of er stappen ondernomen worden tegen de website "wordt bekeken".

De Zwolse huisarts Marco Blanker heeft samen met drie anderen een website gelanceerd, om verspilling van vaccins tegen te gaan. Blanker kwam vorige maand in het nieuws, nadat hij 58 AstraZeneca-vaccins moest weggooien. In zijn praktijk kwamen niet genoeg mensen om de prikken te halen. De huisarts ziet zelf geen bezwaar om de overgebleven vaccins op deze manier in te zetten.

Blanker geeft uitleg over de website:

Protocol

Huisartsen die vaccins over hebben mogen "in heel speciale gevallen zelf bepalen of iemand een vaccin krijgt", volgens een protocol van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, zo benadrukt het ministerie. Verder moeten artsen zich melden als ze vaccins over hebben. Die worden dan via "vaccinmakelaars" van het RIVM verdeeld. Zij zorgen dat de inentingen eerst bij de kwetsbaren en ouderen terechtkomen. Dat gebeurt bij dit initiatief niet, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Volgens het ministerie van VWS wordt weinig vaccin verspild en is er nog altijd een tekort aan de middelen. Het RIVM gaat er op aanwijzing van de minister over hoe ze worden verspreid en verdeeld. Dat geldt ook voor het middel van AstraZeneca, dat in Zuid-Holland en Gelderland nog niet helemaal uitgeleverd is. "Er zijn dus geen vaccins over."

Op persoonlijke titel

Mede-initiatiefnemer van Prullenbakvaccin is Marlies Schijven. Zij werkt onder meer voor het ministerie. Haar steun voor dit initiatief is op persoonlijke titel, benadrukt zowel Prullenbakvaccin.nl als het ministerie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
ZWOLLE CORONAVIRUS CORONAMAATREGELEN
Deel dit artikel: