Woningmarkt Overijssel staat er slecht voor

De woningmarkt in Overijssel heeft er nog nooit zo slecht voor gestaan als in het afgelopen kwartaal. Vooral in de regio's Kop van Overijssel en Hardenberg daalde het aantal verkochte woningen sterk.

Landelijk is het aantal woningen dat is verkocht gedaald met 17% vergeleken met een jaar eerder. Tot een paar maanden geleden viel de daling in Overijssel nog mee, maar nu slaat ook hier de malaise volop toe. Dit blijkt uit de kwartaalcijfers van de NVM, de grootste vereniging van makelaars in Nederland.

 

De regio's Zwolle en Raalte en omgeving doen het nog het best, daar daalde het aantal verkochte woningen met zo'n 5%. Maar Zwolle was tot voor kort nog een echte groeiregio, dus ook hier stort de markt in.

 

De Kop van Overijssel deed het erg slecht, daar daalde het aantal verkochte woningen in de afgelopen maanden met 25% ten opzichte van het vorige kwartaal. In dezelfde periode vorig jaar was daar nog een stijging te zien in het aantal woningverkopen. Ook de regio Hardenberg kampt na een jarenlange stijging nu met teruglopende woningverkoop, daar is de daling ruim 17%. In Twente zet de daling gestaag door, deze regio volgt het landelijke beeld. 

 

Huizen staan lang te koop

Gemiddeld staat een huis nu bijna een jaar te koop voordat er een koper is gevonden. Vorig jaar was dit nog 7 maanden. Dit cijfer is nog enigszins geflatteerd: als een huis na een jaar nog niet is verkocht, halen veel huiseigenaren hun woning uit de verkoop. Ze blijven noodgedwongen in het huis zitten en wachten op betere tijden voordat ze opnieuw de woningmarkt op gaan.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren