Verdachte van brievenbusbom Zwolle ontkent: "Drie getuigen lappen mij erbij"

De bewoonster van een huis aan de Puntmos in Zwolle vloog na een explosie in haar brievenbus door de gang richting woonkamer. Volgens justitie had het weinig gescheeld, of ze had het er niet levend vanaf gebracht. De verdachte, die een maand na de ontploffing werd opgepakt, ontkent het explosief in de bus te hebben gedaan. Vandaag moest hij zich voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank verantwoorden.

Het OM legt de verdachte poging doodslag ten laste. De 19-jaar jonge Zwollenaar werd opgepakt na een TV-uitzending van een opsporingsprogramma. Een anonieme getuige had hem herkend op camerabeelden uit de buurt.

Sporen

Maar de verdachte zelf zegt dat hij erbij wordt gelapt door drie getuigen. "Ik heb dat explosief niet in de bus gedaan." Er zijn van hem dan ook geen sporen gevonden op de bomresten, maar ook niet op de klep van de brievenbus of de deur. Wel werden er op de kartonnen resten van het explosief DNA-sporen gevonden van twee andere mannen.

Volgens de raadsvrouw van de Zwolse verdachte kunnen die sporen op het explosief zijn achtergelaten door een aantal van de belastende getuigen. "Zij hebben met z'n drieën hun verhaal afgestemd. Dat is te horen op afgeluisterde telefoongesprekken. Met dat afgestemde verhaal zijn ze naar de politie gegaan. Ze wijzen met hun dikke vinger naar mijn cliënt."

Getuigen ondervraagd

De drie getuigen worden komende week ondervraagd bij de onderzoeksrechter. "Mocht er dan meer duidelijk worden, dan gaan we handelen naar bewind van zaken", zegt het OM. De huidige verdachte blijft de komende tijd achter de tralies, ondanks een verzoek van zijn advocate om vrij te komen.

Sissend

Wat gebeurde er nou die nacht, halverwege september vorig jaar? Toen de bewoonster van het huis in de wijk Stadshagen naar bed wil gaan om half één, hoorde ze een sissend geluid bij de voordeur. Ze zag een buisje door de brievenbus steken, waaruit vuursterretjes leken te komen.

Mijn hele hand is aan gort
Slachtoffer brievenbusbom

Ontploffing

Op het moment dat ze het buisje wilde wegdrukken, ontplofte het voorwerp. Ze werd de woonkamer in geblazen en ontdekt pas dat ze hevig bloedt als ze 112 probeert te bellen. "Mijn hele hand is aan gort", vertelde ze eerder aan RTV Oost.

De bewoonster is twee keer geopereerd. Naast de verwondingen aan haar hand is ze door de explosie ook doof aan één oor. Het 'buisje' bleek een Cobra-6 te zijn, zwaar vuurwerk dat in Nederland niet is toegestaan.

Fragment uit eerder uitgezonden interview met slachtoffer in opsporingsprogramma Onder de Loep van RTV Oost:

Volgens de drie getuigen had de verdachte nog een appeltje te schillen met de zoon des huizes. Die zou over hem hebben 'gesnitcht'. In april wordt het inhoudelijke strafproces gevoerd.

Deel dit artikel: