Werkstraf geëist tegen NVU kopman Kusters

Het recht op vrije meningsuiting is niet onbeperkt volgens de officier van justitie in de zaak tegen NVU kopman Constant Kusters. Tegen Kusters is 40 uur werkstraf en en een voorwaardelijke celstraf van 2 weken geëist wegens het discrimineren van minderheden.

Tijdens een demonstratie van de Nederlandse Volksunie in Enschede vorig jaar zijn er beledigende en discriminerende leuzen geroepen, aldus de officier van justitie. De demonstratie leidde tot ongeregeldheden in de stad. Het anti-discriminatiebureau deed aangifte tegen Kusters en drie medestanders. De voorman van de nationalistische beweging beriep zich voor de rechter op zijn zwijgrecht en weigerde antwoord te geven op vragen.

 

Wel gaf hij aan dat hij gebruik heeft gemaakt van zijn democratisch recht om te mogen demonstreren. Zijn advocaat pleitte voor vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. In het dossier wordt meermaals gerefereerd aan uitspraken, maar de cd met geluidsopnamen ontbreekt in het dossier, aldus de advocaat. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren