Vastgoedbedrijf Eurocommerce failliet verklaard

Het Deventer vastgoedbedrijf Eurocommerce is vandaag failliet verklaard. Dat heeft de bewindvoerder zojuist bekend gemaakt.

Eurocommerce heeft nog 56 onverkochte kantoorpanden in bezit. Die panden zullen worden verdeeld onder negen banken. De banken hebben samen 650 miljoen euro uitgeleend aan het bedrijf. De banken krijgen de panden en zullen ze gaan verhuren, totdat een koper er een goede prijs voor wil betalen. Op die manier hopen de banken hun verlies zo klein mogelijk te houden. Dat ze er verlies op zullen lijden, staat vast.

 

650 miljoen aan leningen
De totale waarde van alle kantoorpanden ligt volgens sommige bronnen ruim 100 miljoen onder de 650 miljoen, waarvoor het bedrijf leningen heeft afgesloten. Volgens de bewindvoerders was de situatie onhoudbaar en was een faillissement onafwendbaar.

 

'Onhoudbare situatie'
De bewindvoerder had in principe nog tot half augustus de tijd om het bedrijf te redden, maar zag er geen heil meer in. Volgens de bewindvoerder is er een onhoudbare situatie ontstaan, omdat banken geen geld meer wilden lenen en het bedrijf geen geld meer kon verdienen met de verkoop van dure kantoorpanden.

 

Reputatie flink aangetast
Daarnaast speelde mee dat de reputatie van Eurocommerce flink is aangetast. Het bedrijf zou op slinkse manieren kopers van panden hebben misleid. Vorige week werd eigenaar Ger Visser van Eurocommerce nog door de FIOD gearresteerd, omdat hij verdacht wordt van oplichting en valsheid in geschrifte.

 

Vreemde handelswijzen
Eurocommerce was één van de grootste kantoorontwikkelaars van Nederland. Het bedrijf ontwikkelde in heel Nederland kantoorpanden en verkocht die vervolgens aan beleggingsmaatschappijen. Toen de economische crisis begon, ging het steeds slechter met het Deventer bedrijf. Toen werd ook duidelijk dat het bedrijf er soms vreemde handelswijzen op na hield. Het vastgoedbedrijf vertelde kopers van hun panden onder andere niet dat huurders op elk moment onder een huurgarantie uit konden. Een faillissement werd de afgelopen maanden nog tot twee keer toe succesvol afgewend, maar is nu dus werkelijkheid geworden.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren