Quarantaine of isolatie? GGD Twente over meest prangende coronavragen

Wat moet je precies doen als je positief getest bent op het coronavirus: een week in isolatie of mag je na bijvoorbeeld 24 uur klachtenvrij weer naar buiten? De GGD Twente merkt dat er nog veel vragen leven over het hoe en wat bij een positieve corona-uitslag. Het antwoord op je meest prangende vragen.

Het aantal coronabesmettingen in Twente ligt nog altijd onverminderd hoog: ruim een op de vijf mensen die zich laat testen, heeft het virus ook. De GGD Twente belt iedereen die positief test op het virus persoonlijk op. En daarbij leven er veel vragen én zorgen, zegt de gezondheidsdienst.

Geschrokken

"Wij merken dat mensen vaak geschrokken reageren", zegt Marije Boxhoorn, coördinator bron- en contactonderzoek bij GGD Twente. "Dat heeft ermee te maken dat mensen een verantwoordelijkheidsgevoel hebben en bang zijn dat ze iemand besmet hebben die kwetsbaar is in hun omgeving, bijvoorbeeld als mensen in de zorg werken."

Het telefoongesprek met de GGD is vaak erg waardevol, stelt Boxhoorn. "Wij kunnen die zorgen wegnemen door te kijken of iemand daadwerkelijk risico heeft gelopen, dus langer dan een kwartier binnen die anderhalve meter is geweest."

Wij namen een kijkje bij de GGD Twente:

Uitslag online bekijken

Er leven meer vragen. Wat doe je bijvoorbeeld na een coronatest? Boxhoorn: "Als je getest bent, dan is het belangrijk dat je thuis blijft totdat de uitslag bekend is. Je kan zelf de uitslag in de gaten houden op coronatest.nl, maar bij een positieve uitslag word je altijd gebeld door de GGD."

Doordat de GGD de handen vol heeft aan alle nieuwe coronabesmettingen is het advies om vooral digitaal je uitslag te bekijken. "Dat gaat het snelste, vaak sneller dan het afwachten van een telefoontje."

Quarantaine en isolatie zijn echt twee heel verschillende dingen
GGD Twente

Isolatie of quarantaine?

Een groot misverstand is volgens de GGD het verschil tussen quarantaine en isolatie. "Het zijn echt twee heel verschillende dingen", zegt Boxhoorn.

"Isolatie gaat over de patiënt, die blijft thuis omdat hij of zij besmet is. Dat duurt zeven dagen vanaf de eerste dag dat je klachten kreeg. Je moet minimaal 24 uur klachtenvrij zijn, voordat je weer naar buiten mag."

"Quarantaine gaat over de persoon die mogelijk besmet is, die blijft preventief thuis. Dat is tien dagen, vanaf het laatste contactmoment met de besmette persoon."

Testen in quarantaine

Als je huisgenoot of gezinslid positief test op corona, hoef je jezelf overigens niet direct te laten testen. Boxhoorn: "Die tien dagen dat je thuis moet blijven in quarantaine, is het belangrijk dat je alert bent op klachten. Maar je laat jezelf alleen testen als je klachten hebt."

De GGD Twente is afgelopen week met 130 tot 150 mensen per dag bezig om alle positieve uitslagen te verwerken, mensen op te bellen en ander bron- en contactonderzoek uit te voeren. "Het is afgelopen week enorm druk geweest, er zijn veel coronabesmettingen bijgekomen", zegt Erik Maarsingh van GGD Twente. "Dat betekent dat we dagen met 800 besmettingen hadden, dat is enorm veel werk. Gelukkig is er ook een landelijke pool waar wij op kunnen terugvallen. Zelf hebben we een basisgroep van tussen de 60 en 100 mensen. Afgelopen week hebben we van nog eens 75 mensen extra ondersteuning gehad."

Meer over dit onderwerp:
GGD TWENTE REGIO ENSCHEDE
Deel dit artikel: