nieuws

Keltische spiritualiteit ligt voor het oprapen - zelfs in Borne

Johan Meijer, predikant bij de protestantse gemeente in Borne, kijkt er nog steeds met warme gevoelens op terug: zijn reis naar het eiland Iona, aan de westkust van Schotland. De praktische Keltische spiritualiteit van de Iona Community kan hij bij pastorale gesprekken goed inzetten. "Het ligt voor het oprapen."
Iona is onderdeel van de Schotse Hebriden en qua omvang vergelijkbaar met Schiermonnikoog. In de zesde eeuw bracht de Ierse monnik Columba het christelijk geloof naar Iona en stichtte er een klooster. Nog steeds is er een geloofsgemeenschap.

Geen 'Romeins' maar 'Keltisch' christendom

Het christendom zoals dat hier groeide was niet Romeins maar Keltisch. Dat betekende dat het zich niet rond bisschopszetels concentreerde. Waar de westerse kerk het geloof wereldwijd verbreidde door middel van gedetailleerde doctrines en dogma's kent het Keltisch Christendom geen uitgebreide geloofsleer.
Het Keltische geloof uit zich in gedichten, liederen, mystieke teksten en verhalen. Toen deze vorm van geloven in contact kwam met het 'oude geloof' van Druïden, ontstond er niet een oorlog, maar vooral assimilatie.
Begin 20-ste eeuw werd het oude kloostercomplex gerestaureerd en daarmee kreeg de geloofsbeleving van Iona een nieuwe impuls. Arbeiders en theologen ontmoetten elkaar en er ontstond een gebedscultuur die de rijkdom van taal over alle niveaus van de samenleving uitgoot.

Gelijkheid

Veel niveaus waren dat niet: de Schotse samenleving kende een grote gelijkheid. Ellende, honger, rampen op zee en ziekte: ieder kon erdoor getroffen worden. Maar allen konden ook geluk en het goede van zee en aarde delen. Boer of visser, man of vrouw, het talent om verhalen door te vertellen verleende de armste onder hen een hoge status. De vaste gebeden konden door iedereen gezegd worden. En zo is het nu nog.
In Hoogtij vertelt Meijer over de indrukken die hij opdeed en deelt hij een bijzondere ervaring. 
Hoogtij 27 mei
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.