nieuws

Een visioen redde het leven van Jan uit Zwolle

Bijna 78 jaar geleden gebeurde het. De ramp met het passagiersschip Simon Bolivar. Het schip werd vlakbij Engeland zwaar getroffen door een ontploffing. Jan van Veldhuijzen uit Zwolle is één van de overlevenden. Hij was een baby van 1 jaar oud en met zijn ouders aan boord.
Het schip werd getroffen door een betrekkelijk nieuw wapen: de magnetische mijn van Duitse afkomst. De Simon Bolivar maakte snel slagzij, waardoor men een deel van de sloepen moeilijk kon strijken. Een grote ramp waarbij 84 passagiers en 18 bemanningsleden om het leven kwamen. De dochter van Jan, Karianne, vond dat het niet vergeten mocht worden en schreef het op in de roman 'Echo'.

Voorgevoel redde hun leven

Volgens Jan zag zijn vader de ramp in een visioen. "Ik was een jaar en elf dagen oud. Ik ben geboren op Curaçao. Mijn vader kon daar werken. Na vier jaar mocht mijn vader een 'koude neus halen'. Dus gingen we naar Nederland. Maar mijn vader had een voorgevoel dat er iets zou gebeuren. Dus aan boord telde en controleerde hij direct de sloepen. Toen de eerste knal kwam zat hij meteen in de sloep." Lachend: "Dat heeft waarschijnlijk ons leven gered".  
De overlevenden kwamen totaal berooid aan land, waar een inzameling gehouden werd om de schipbreukelingen van kleding te voorzien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.