nieuws

Boekelo maakt zich op voor jubileumeditie betaald voetbaltoernooi

Al 24 jaar lang is het een begrip in Boekelo, het internationale onder 16 betaald voetbal toernooi bij BSC Unisson. Dit jaar staat de jubileumeditie op het programma.
"We zijn er trots op dat we dit toernooi alweer voor de 25ste keer kunnen organiseren. Ook dit jaar hebben we weer uitstekende deelnemers weten te strikken", zegt de enthousiaste toernooivoorzitter Edwin Duivelaar.

Eerste jaren

In 1994 organiseerde de Boekelose voetbalvereniging Unisson ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum voor het eerst het toernooi. "Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het bij deze ene keer zou blijven. Inmiddels zitten we in 2018 en staat alweer de 25ste editie op het programma." 

Topteams

"In de eerste jaren was het mogelijk om clubs als Feyenoord en Oekraïense Dnjepr Dnjepropetrovsk te strikken. Nu is dat niet meer mogelijk door de enorme bedragen die betaald moeten worden aan de clubs. Wij betalen geen enkele club die hier komt voetballen. We zorgen enkel voor faciliteiten als accommodatie, eten en vervoer. De helft van de teams verblijft in gastgezinnen. Helaas merken we dat aantal gastgezinnen wel elk jaar terugloopt."
Achter de komst van Dnjepr Dnjepropetrovsk schuilt een mooi verhaal: "Deze ploeg moest maar liefst 52 uur in de bus zitten om voor drie dagen voetbal naar Boekelo te komen, gekkenwerk."

Huntelaar, El Ghazi & El Ahmadi

Verschillende profvoetballers speelden in de jeugd op het toernooi in Boekelo. "Anwar El Ghazi en Lerin Duarte met Sparta, Klaas Jan Huntelaar met De Graafschap en Ola en Collins John met FC Twente. Zij hebben hier allemaal gevoetbald in Boekelo."
"Al die voetballers waren destijds ondergebracht in gastgezinnen hier in de omgeving. Het is prachtig om te zien dat die jongens nu bij internationale topclubs spelen. Extra leuk voor de gastgezinnen van die tijd, zij hebben ze in huis gehad."
Ook Jetro Willems, Khalid Bouhlarouz, Demi de Zeeuw, Reza Ghoochannejad, Karim El Ahmadi en Wout Brama kwamen ooit in actie in Boekelo.

De jubileumeditie

Voor de jubileumeditie organiseert de toernooicommissie een speciale avond voor alle oud-organisatoren. "Het is een mooie avond om een hoop anekdotes op te halen. Daarnaast zijn in ons programmaboekje dit jaar een hoop historische foto's te vinden."
Tien teams strijden dit jaar om de felbegeerde beker: "O.a. FC Twente, KV Mechelen, B.93 Kopenhagen en 14-voudig Pools kampioen Gornik Zabrze nemen deel aan het toernooi. Hiermee hebben we absoluut jeugdteams met kwaliteit weten te strikken. Deze teams strijden mee op het hoogste niveau in hun eigen land."

Bezoekje brengen?

Op 19, 20 & 21 mei wordt er gevoetbald van 10:30 t/m 17:00 op sportpark De Zweede, Boekelosestraat 275, in Boekelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.