nieuws

Verwijdering asbestdaken voor vijf procent van eigenaren financieel onhaalbaar

Asbestdaken
Asbestdaken © RTV Oost
Provincie Overijssel moet voor 2024 een oplossing zien te vinden voor de financiering van asbestsanering in gebouwen en panden van eigenaren die dat niet zelf kunnen betalen. Uit een inventarisatie blijkt dat een kleine groep van vijf procent particulieren, boeren en ondernemers op geen enkele wijze aan geld kan komen voor de verplichte asbestverwijdering.
Uiterlijk in 2024 moeten alle daken in Overijssel asbest vrij zijn. In de provincie is nog 12 miljoen vierkante meter aan asbestdaken aanwezig. De sanering moet door eigenaren van de gebouwen met asbestdaken zelf worden uitgevoerd en betaald. Het gaat om 61.000 woningen, bedrijfsgebouwen en schuurtjes die aangepakt moeten worden. Voor ruim tweeduizend panden en gebouwen gaat dat een financieel probleem worden. 

Financiering onder voorwaarden

Provinciale Staten gaf eerder dit jaar opdracht te onderzoeken welke mogelijkheden er liggen voor een stimuleringsregeling vanuit de overheid. Daarin zou met name de financiering van de kosten onder voorwaarden geregeld moeten worden.
De Statenfracties voorzien een probleem als eigenaren van asbestdaken niet kapitaalkrachtig genoeg zijn om een sanering uit te voeren, waardoor zij na 2024 strafbaar zijn als er nog steeds asbest aanwezig is. Het probleem neemt alleen maar toe als de overtreders vervolgens te maken krijgen met boetes en dwangsommen die zij ook niet kunnen betalen.

Geen lening kunnen krijgen

Uit een rapport van DLV Advies naar financieringsvormen voor asbestsanering blijkt dat ongeveer vijf procent van de eigenaren financieel ondersteund moet worden. Het gaat om een groep van ongeveer 650 agrariërs die onder bijzonder beheer staan van de bank en zo'n 240 particulieren die een hoge hypotheek hebben en geen extra lening kunnen krijgen voor een asbestsanering.    
Daarnaast is er een kleine groep van zo'n honderd woningeigenaren die een dak hebben van asbestleien. De sanering daarvan is extreem kostbaar en zal sowieso financieel ondersteund moeten worden door de overheid.

Toekomstig stimuleringsfonds

Gedeputeerde Staten heeft op basis van het rapport aangegeven nog met een nauwkeurige analyse te willen komen van de gevallen die onder voorwaarden een beroep moeten kunnen doen op een toekomstig stimuleringsfonds.    

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.