nieuws

Commissaris van de Koning moet van PVV Overijssel bemiddelen in rel rond synagoge Deventer

De Statenfractie van de PVV vraagt vandaag in een motie aan de Commissaris van de Koning Boele Staal om in te grijpen in het vastgelopen overleg tussen de Joodse gemeenschap in Deventer en de huidige pandeigenaren omtrent het gebruik van de synagoge aan de Golstraat.
De Joodse gemeenschap moet het pand in juni verlaten omdat het verkocht is. De huidige eigenaren willen er een foodhall in vestigen, waardoor er geen plek meer is voor de Joodse gemeenschap om diensten te houden. "Onaanvaardbaar en diep triest", laat de PVV in een reactie weten.

"Onaanvaardbaar en diep triest"

De PVV vindt het onbegrijpelijk dat de Joodse gemeenschap, met een enorme historie in Deventer, op deze manier uit de synagoge wordt gezet. "Het is natuurlijk een private kwestie", zegt fractievoorzitter Erik Veltmeijer. "maar met de oproep aan de Commissaris van de Koning om te bemiddelen willen we de Joodse gemeenschap vanuit de provincie moreel steunen." 
De PVV refereert daarbij ook aan de aanwezigheid van toenmalig Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten bij de inwijdingsceremonie van de Thorarol op 8 november 2014, toen het pand weer officieel als synagoge in gebruik werd genomen. Het toonde destijds ook de steun van de provincie Overijssel aan de Joodse gemeenschap. "Dan moeten we het nu niet laten afweten", zegt Veltmeijer.

Ingrijpen via bestemmingsplan

"Wellicht dat de gemeente Deventer nog kan ingrijpen middels het bestemmingsplan en daarmee kan voorkomen dat de Joodse gemeenschap het pand moet verlaten, dat zou het mooiste zijn", zegt Veltmeijer.
De huidige pandeigenaren hebben niet alleen plannen om in de synagoge een foodhall te vestigen. Binnenkort worden er ook dancefeesten georganiseerd. De Joodse gemeenschap wil het pand graag terugkopen, maar vooralsnog ontbreekt daarvoor het geld en staan de eigenaren ook niet open voor een eventuele verkoop.
De motie die de PVV vandaag indient krijgt steun van de SGP en is met medeweten van de gedupeerde Joodse gemeenschap tot stand gekomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.