nieuws

PVV Overijssel vraagt steun van waarnemend CdK aan Joodse gemeente Deventer

Synagoge Deventer
Synagoge Deventer © Google Streetview
De Statenfractie van de PVV vraagt morgen in een motie aan de Commissaris van de Koning om in te grijpen in het vastgelopen overleg tussen de Joodse gemeenschap in Deventer, de gemeente en de huidige pandeigenaren omtrent het gebruik van de synagoge aan de Golstraat.
Op 17 juni wordt de Joodse gemeenschap gedwongen te vertrekken uit de synagoge. De pandeigenaren hebben dat vorige week per brief laten weten. De Statenfractie van de PVV in Overijssel is bezorgd en heeft samen met de Joodse gemeente een motie opgesteld.
Daarin roepen zij de Commissaris van de Koning op een actieve rol aan te nemen in deze kwestie en te bemiddelen tussen de partijen. De doelstelling van de motie is dat de Joodse gemeenschap niet op straat komt te staan.

Heidema

De bemiddeling moet dan wel snel gebeuren door waarnemend Commissaris van de Koning Boele Staal. Want niet alleen moet de Joodse gemeenschap er al op 17 juni uit, de beoogd nieuwe commissaris van de Koning is Andries Heidema, de huidige burgemeester van Deventer.

Steun

"Juist in deze tijden waarin het anti-semitisme in Nederland groeit, is het belangrijk dat we er alles aan doen om de Joodse gemeenschap te steunen", zegt Fractievoorzitter Erik Veltmeijer.
De PVV refereert aan de aanwezigheid van toenmalig Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten bij de in wijdingsceremonie van de Thorarol op 8 november 2014. 'Het toonde de steun van de Provincie Overijssel aan de Joodse gemeenschap', zegt het persbericht van de PVV.
CDA fractievoorzitter Martin Reesink zegt nog niet op de hoogte te zijn van de motie. "In dit soort zaken zijn wij wel voor mediation, maar of dat in dit geval ook moet, dat gaan we met de fractie bespreken".
De ChristenUnie heeft altijd een sympathie voor de Joodse gemeenschap. Maar ook die hebben de motie nog niet gezien. "Het zou mooi zijn als de bestemming voor de Joodse gemeenschap weer teruggehaald kan worden", laat fractievoorzitter Jan Westert weten.
Ook de SGP wil dat de CdK zijn steun aan de Joodse gemeente Deventer uitspreekt.

Foodhall

De huidige pandeigenaren hebben plannen om in de Synagoge een foodhall vestigen. Binnenkort worden er ook dancefeesten georganiseerd. De Joodse gemeenschap wil het pand graag terugkopen, maar vooralsnog gaan de eigenaren daar niet op in.
Een delegatie van de Joodse gemeenschap is door de PVV-fractie uitgenodigd om morgen te gast te zijn bij de Provinciale Statenvergadering.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.