nieuws

Beter Onderwijs Nederland over Engelstalig onderwijs op UT: 'Het is een denkfout'

"Het is een denkfout van bestuurders dat studenten van de universiteiten een internationale carrière tegemoet gaan", stelt Presley Bergen van Beter Onderwijs Nederland (BON). Daarom is volgens hem Engelstalig onderwijs op onder andere de Universiteit Twente (UT) onnodig.
De vereniging wil een rechtszaak aanspannen tegen universiteiten die in het Engels lesgeven, zoals de UT. "Het is een bedreiging voor het onderwijs. Het Nederlands van de studenten wordt op de universiteiten niet meer ontwikkeld, hun taal blijft daardoor op havo-niveau", legt Bergen uit.

'Omgekeerde wereld'

De UT stelt dat een derde van de studenten uit het buitenland komt en Engelstalig onderwijs daarom noodzakelijk is. Dat is volgens BON een drogreden. "Het is de omgekeerde wereld. De universiteit biedt studies in het Engels aan, werft studenten in het buitenland en zeggen dan dat ze zoveel internationale studenten hebben."

Goed voorbereiden

Volgens Bergen is het goed om de studenten de Engelse taal goed te leren, maar daarom hoeft niet al het onderwijs in die taal. "Je zou studenten kunnen voorbereiden op de internationale wereld door ze goede Engelse les te geven. Het overige deel van de opleiding kan dan in de eigen taal."

Overtreding van regels

BON vindt dat de UT wettelijk gezien de regels overtreedt. "Ze mogen onderdelen van het onderwijs in een andere taal geven, bijvoorbeeld als er internationaal bezoek is van studenten of gastsprekers. De universiteit rekt die uitzondering vreselijk op."
Naar verwachting volgt over drie tot vier weken de rechtszaak.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.