nieuws

Opheldering geëist over ‘oorlogsgebied’ rond slooppanden in Enschede

De gewraakte slooppanden aan de Egstraat in Enschede
De gewraakte slooppanden aan de Egstraat in Enschede © RTV Oost
De SP in Enschede eist opheldering over gevaarlijke situaties rond twee slooppanden in die stad. De huizen staan al 18 jaar leeg en spelende kinderen en voorbijgangers zouden gevaar lopen door vallende stenen. “Alsof je in een oorlogsgebied belandt.”
De SP trekt bij de gemeente aan de bel na klachten van omwonenden.
Het gaat om twee onbewoonbare huizen aan de Egstraat in de wijk Stadsveld. Volgens SP-raadslid Annelies Futselaar staat de boel zo ongeveer op instorten. “Uit navraag blijkt dat de eigenaar van beide huizen er al minstens 18 jaar niet woont. Al die tijd is er niets aan het onderhoud gedaan.”

Gevaarlijke situatie

Met als gevolg dat stenen uit de muren vallen, de kozijnen verrot zijn en een aantal nok-dakpannen is verdwenen. “Deze situatie kan gevaar opleveren voor spelende kinderen en passanten.”

Volgens Futselaar zijn er door ambtenaren van de gemeente ooit foto’s gemaakt nadat één van de buren had geklaagd. “Maar daarna bleef het stil.”

Opheldering
De SP zegt de huidige situatie onaanvaardbaar te vinden en zegt dat er iets aan moet worden gedaan. In raadsvragen is het college van B en W nu om opheldering gevraagd.

Oorlogsgebied
Tussen de verkrotte huizen is een gangpad waarvan één van de buren recht van overpad heeft. “Als je achter de woningen komt krijg je het gevoel in oorlogsgebied te zijn beland. In de muren ontbreken stenen die spontaan naar beneden lijken gevallen. Puin ligt overal verspreid. Kortom, het is een grote bende”, aldus Futselaar.

Waardedaling

De buren aan beide kanten hebben last van schimmel aan hun muren en de leegstand komt de kwaliteit hun koopwoning natuurlijk verder ook niet ten goede. Daardoor is hun woning fors in waarde gedaald en zelfs onverkoopbaar geworden.
“Verbijsterd was ik toen ik de situatie zag”, zegt Futselaar. “Zoiets verwacht je niet in een straat waar iedereen zijn huis en tuin netjes onderhoudt. Normaal gesproken zou er een hek om moeten staan om ongelukken te voorkomen.”

'Niets meer gehoord'

De buren hebben contact gezocht met de gemeente. “Er zijn foto’s gemaakt van de situatie en daarna hebben we nooit weer wat gehoord. Wel is ons geadviseerd niet meer gebruik te maken van het pad tussen de twee woningen”, vertelt een van de buren.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat wordt onderzocht wat er in het verleden is gebeurd: of er klachten zijn binnengekomen en wat hiermee is gedaan. Onduidelijk is volgens de zegsman of er op korte termijn wat gaat gebeuren. “Dat is afhankelijk van dit onderzoek en ik ga niet op de uitkomst hiervan vooruit lopen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.