nieuws

Landelijke pilot voor aanpak ghb-problematiek van start in Twenterand

GHB (date rape drug) in drankje
GHB (date rape drug) in drankje © RTV Oost / Tom Meerbeek
In de gemeente Twenterand is een pilot van start gegaan om de aanpak van de ghb-problematiek vorm te geven. De te ontwikkelen methode moet als voorbeeld dienen voor de rest van Nederland.
Volgens Tactus Verslavingszorg is ghb een hardnekkige drug waar je moeilijk van af komt. "Je voelt je ontzettend goed te pas en het voordeel is dat je er achteraf geen kater van krijgt", zegt case-manager Bernie Täge. 
Bovendien vallen veel ghb-verslaafden terug in de verslaving en zijn ze vaak onbetrouwbaar als het op afspraken aankomt. Dat vraagt om een specifieke aanpak van deze groep.

Voorbeeld voor Nederland

In februari heeft het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een rapport over ghb-gebruik in Twenterand opgesteld. Hierin staan conclusies en aanbevelingen. De gemeente Twenterand gaat nu samen met verschillende partijen een aanpak ontwikkelen die als voorbeeld kan gaan dienen voor de rest van Nederland.
Hierin werken ze samen met het Trimbos-instituut, Tactus Verslavingszorg, de politie en het ministerie. Maar ook initiatieven van burgers of kerken worden ondersteund, voorzien van advies en meegenomen in het overleg.

Beter afstemmen

De bedoeling is dat de verslaafden beter in kaart worden gebracht en dat de verschillende hulpverleners de aanpak beter op elkaar afstemmen. De aanpak richt zich onder meer op de omstandigheden van een verslaafde en de vraag hoe je ze kunt motiveren om van ghb af te blijven.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.