nieuws

Deventer synagoge-eigenaar: 'Er worden wel vaker kerken omgebouwd'

Horeca-ondernemer Ayhan Sahin heeft gereageerd op het protest van de Deventer kerken tegen zijn plannen om van de synagoge aan de Golstraat een foodhall te maken. "Er worden wel vaker leegstaande kerken omgebouwd tot kantoren, huizen of een concertzaal."
Sahin, die al een aantal horecazaken aan de Brink bezit, kocht onlangs de synagoge. "Ik heb meerdere ideeën voor het pand, en voel inderdaad wel wat voor een foodhall. De plannen liggen nu bij de gemeente Deventer."
De kerken zien dat niet zitten en schreven in een protestbrief aan Sahin: "Wij vragen het grootst mogelijke respect en grote zorgvuldigheid bij het bepalen van een nieuwe bestemming van dit pand". Het gebouw is volgens de kerken een van de zeer weinige monumenten waarin de geschiedenis van joods Deventer nog is af te lezen. 

Pand gehuurd

Het pand was tot vorig jaar eigendom van de christelijk gereformeerde kerk, die het gebouw in de jaren vijftig kocht, toen de joodse gemeenschap sterk uitgedund was.
Voor de christelijk gereformeerden werd de kerkzaal echter te klein. Daarom werd het pand in 2010 verhuurd aan de joodse gemeenschap, zodat die er diensten kon houden.

Te duur voor joodse gemeenschap

Als het gebouw in 2017 in de verkoop gaat, is het voor de joodse gemeenschap geen optie het gebouw te kopen. Het is te duur.  Horecaondernemer Sahin blijkt uiteindelijk de enige die een bod heeft uitgebracht.
Na een gesprek met Sahin heeft de gemeenschap er nog alle vertrouwen in dat ze hun diensten kunnen voortzetten in het pand. Totdat de plannen van de nieuwe eigenaar doorsijpelen: hij wil het pand een horecabestemming geven. Er liggen plannen voor een foodhall.
Dat is tegen het zere been van de gemeenschap en de Deventer kerken. Saar Hoogendijk van de Protestantse gemeente: "De synagoge hoeft niet precies te blijven zoals het is, maar moet wel bewaard blijven voor de joodse gemeente. Het gebouw heeft een enorme geschiedenis."

'Diensten kunnen doorgaan'

Sahin zegt begrip te hebben voor het protest. "Ze hebben er alle recht toe op te komen voor de joodse gemeenschap."
Volgens de ondernemer kan het gebouw best voor diensten gebruikt blijven worden. "Ik wil het pand in waarde behouden en ben niet van plan bouwkundige wijzigingen aan te brengen. Als we op maandagen dicht zijn, is er mogelijk ruimte voor de joodse gemeenschap. De stands staan namelijk aan de zijkanten van het pand.”
Maar het gebouw volledig aan de gemeenschap verhuren, gaat volgens Sahin niet. “Laat ik eerlijk zijn: voor de prijs die ze aan huur betalen kan dat gewoon niet uit. Ze betaalden aan de vorige eigenaar van het pand 150 euro per maand. Daarvoor kan ik het pand niet onderhouden."

Gemeente Deventer

Bij de gemeente Deventer is het verzoek binnengekomen af te mogen wijken van het huidige bestemmingsplan. Omdat het om een monument gaat wordt het verzoek aan allerlei kaders getoetst. Een besluit kan nog weken op zich laten wachten.
zondag 6 mei in Hoogtij
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.