nieuws

Het wonder van Bentelo: 70 koeien overleven door storm ingestorte stal

"Het is een wonder dat er nagenoeg geen één koe letsel heeft opgelopen", zegt Aron Wes. De boer uit Bentelo zag gisteren tijdens de storm zijn stal vol koeien instorten.
De volgende dag is de ravage nog goed zichtbaar. Grote delen van het dak zijn weggewaaid en de de complete achtergevel van de stal is helemaal ingestort. Ondertussen eten de 70 koeien onverstoorbaar door alsof er niets is gebeurd.

Minder melk

"De koeien zijn wel degelijk van slag", zegt Wes. "Ze hebben vanmorgen door de stress beduidend minder melk gegeven".
De stal die in de jaren '80 gebouwd is heeft altijd alle stormen doorstaan. Tot gister. "Ik liep in de stal en toen waaiden dakplaten van het dak. Ik ben naar binnen gegaan en zag toen de stenen om het huis vliegen", zegt Aron Wes.

Wonder

Toen hij de schade wilde opnemen vreesde hij het ergste. "Onder een stapel puin zag ik iets roods liggen en dacht meteen het ergste voor de koeien. Maar gelukkig bleek het de mestrobot te zijn!", zegt Wes gelaten.
Dat de 70 koeien niets mankeren mag gerust een wonder genoemd worden. "Waarschijnlijk hebben ze gekraak gehoord en zijn ze naar voren gelopen", zegt Wes. 
Aron Wes heeft geluk gehad dat de schade beperkt is gebleven tot materiële schade. Het stroomnet en de melkmachine werken nog.

Oproep voor nieuw onderkomen

Vannacht hebben de koeien nog gewoon in de stal gestaan maar dat kan niet zo blijven. "Als er regen, wind of sneeuw naar binnen waait is dat niet goed voor de koeien en de melkproductie", zegt Wes.
De boer doet een oproep voor een tijdelijk onderkomen voor de 70 koeien. "Het liefst in de buurt van Bentelo en met een melkmachine", zegt Wes. Er is al veel gereageerd op de oproep. "We hebben al ergens bij een stal gekeken, maar die was net iets te klein. En we willen het liefst alle koeien bij elkaar houden", zegt Wes.

Schade

Aron Wes is onder de indruk van alle mensen die klaar staan om de familie te helpen. Buren, vrienden, familie en kennissen stonden gister na de storm mee te helpen om alles op te ruimen. Op Facebook bedankt Aron iedereen die geholpen heeft.
De schade loopt in de tienduizenden euro's. Gelukkig is de familie Wes goed verzekerd. De koeien zullen een tijdje ergens moeten logeren totdat de stal opnieuw is opgebouwd.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.