nieuws

De gezonde sportkantine is in Overijssel nog lang geen gemeengoed

Het promoten van een gezonde levensstijl lijkt voor de meeste sportkantines niet een heel belangrijk thema. Dat blijkt uit onderzoek van de regionale omroepen en de NOS, waar leden, bestuurders en vrijwilligers van meer dan tweeduizend sportclubs in Nederland aan mee hebben gedaan. Atletiekverenigingen lijken de grote uitzonderingen, terwijl tennisclubs juist de minste regels op het gebied van gezondheid lijken te hebben.
AC TION uit Enschede is zo'n atletiekvereniging die het principe van de gezonde kantine omarmt. Het keerpunt kwam anderhalf jaar geleden. Een moeder sprak voorzitter Rik Hardon aan dat er alleen snoep, frisdrank en ijsjes te koop was. Er lag niets gezonds tussen.
Hardon bekeek het assortiment en zag dat de vrouw gelijk had. Een ledenoverleg volgde, waarin Hardon zijn plannen voor een gezonde kantine bekend maakte. Het leidde er toe dat de vereniging op de gezonde toer ging.

Aju frituur

Een frituur heeft AC TION niet meer. "We verkopen nog wel bitterballen, maar die komen uit de oven", zegt Hardon. Op de bar staan vers gebrande ongezouten noten, vers fruit en er is verse muntthee. "De munt komt uit mijn eigen achtertuin."
Ook het snoepgoed moest er aan geloven. De zakjes chips zijn ingeruild voor zakjes popcorn. "We verkopen nog wel repen, maar vooral muesli- en notenrepen. De chocoladerepen zijn van zeventig procent pure chocolade. Net even wat gezonder."
Bier van de tap is er ook niet meer. Er wordt wel bier verkocht, maar de flesjes staan niet in het zicht. Een glas wijn is ook te koop. "We willen het niet in het extreme doorvoeren", legt Hardon uit. 

Echt gezonde broodjes

Een team van vier vrijwilligers smeert in het weekend broodjes gezond. "Echt gezonde broodjes", zegt Hardon. "Met kaas, komkommer of tomaat. Zonder roomkaas of mayonaise."
De omzet van de kantine leed niet onder de nieuwe koers. Sterker nog, die steeg juist.

Rookvrij sportcomplex

Behalve een gezonder assortiment, besloot het bestuur dat er op het hele sportcomplex niet meer gerookt mag worden. "Daar was eerst gemor over, maar eigenlijk gaat dat vanaf het begin heel goed. Heel soms moeten we iemand er op aanspreken."
Ook hiermee loopt AC TION uit Enschede voorop op veel andere clubs blijkt uit het onderzoek. Zo is roken langs de lijn bij driekwart van alle onderzochte veldsportverenigingen toegestaan. 
In Hellendoorn hopen ze over twee jaar de sigarettenrook van de sportvelden te hebben verbannen. Wethouder Johan Coes is tevens voorzitter van de Bestuurscommissie voor Lichamelijke Opvoeding en de Sport (BLOS).
BLOS wil dat alle sportaccommodaties in Hellendoorn binnen twee jaar rookvrij zijn. BLOS sluit hiermee aan bij de landelijke campagne die de Hartstichting, het Longfonds en het KWF zijn gestart: "Op weg naar een rookvrije generatie".
Bij een bezoek aan de Rijksuniversiteit Groningen zag Coes de toekomst voor Hellendoorn. "Tientallen meters voor dat statige gebouw staan bordjes met de tekst rookvrij zone." 

Resultaten uit het onderzoek

  • Bij minder dan 1 op de 5 kantines is fruit te koop. Bij voetbal is dit zelfs nog minder. Hockey- en atletiekclubs hebben juist iets vaker fruit in de kantine liggen.
  • In bijna alle kantines wordt alcohol verkocht. Maar bij een kwart van de sportclubs alleen na een bepaalde tijd of in een aparte ruimte. Ook hier zie je grote verschillen tussen sporten. Bij hockey is het heel gebruikelijk om alleen alcohol te schenken na een bepaalde tijd of in een aparte ruimte (ongeveer de helft van de clubs heeft deze regel), terwijl het bij tennisclubs bijna nergens het geval is.
  • Alcohol langs de lijn is bij ongeveer de helft van de verenigingen uit het onderzoek niet toegestaan. Bij voetbalclubs zijn ze strenger, waarschijnlijk door beleid van de KNVB. Bij ongeveer 6 op de 10 clubs mag er niet langs de lijn gedronken worden, bij andere veldsportverenigingen is dat ongeveer een kwart.
  • Drank is in Noord-Nederland een groter taboe dan in het zuiden. Bij Drentse voetbalclubs is drinken langs het veld bij ongeveer 1 op de 5 voetbalclubs toegestaan, terwijl het in Limburg bij meer dan de helft van de clubs het geval is. Ook drinken in de voetbalkantine vindt men in Limburg en Noord-Brabant zelden een probleem.
  • Roken in de kantine is overal uitgebannen. Bij nog maar 65 van de 2002 clubs uit het onderzoek mag binnen een sigaretje worden opgestoken
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.