nieuws

Vijf botten van mammoet Boris uit Borne worden tentoongesteld

Vijf botten van mammoet Boris zijn tijdelijk terug in Borne. Charles de Jong van museum Twentse Welle in Enschede kwam ze vanmorgen afleveren bij Heemkunde Borne.
De resten van een mammoet werden in 1996 gevonden. In totaal zijn 64 botten van de mammoet, die al gauw de naam Boris kreeg, opgegraven. Vanaf volgende week zaterdag zijn ze een maand te zien bij Heemkunde Borne aan de Stationsstraat.

Rompslomp

Er ging een behoorlijke administratieve rompslomp vooraf aan het moment dat de botten in de vitrine terecht kwamen. "Van elk bot zijn foto's gemaakt. Hier in Borne heb ik, met de originele botten ernaast, op de foto's aangegeven waar beschadigingen zitten. Zowel de Twentse Welle als Heemkunde heeft daarvoor moeten tekenen", legt De Jong uit.
Dat heeft allemaal te maken met de verzekering. Als de botten weer worden opgehaald, wordt bekeken of er andere dan de vandaag al geconstateerde beschadigingen zijn. Volgens Hans Nijhof van Heemkunde was het niet makkelijk om de botten te verzekeren. "Van een dikke Mercedes weet je precies de waarde. Bij die botten is dat weer een ander verhaal."

'Boris weer thuis'

De mensen van Heemkunde zijn blij dat de botten tijdelijk terug zijn in Borne. "Je zou kunnen zeggen dat Boris weer thuis is", lacht Nijhof

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.