nieuws

Strubbelingen van jonge boeren in Overijssel: waar lopen ze tegenaan?

De overheid en burger staan verder weg van de boer dan ooit. Dat is het gevoel wat veel jonge boeren hebben in Overijssel, blijkt uit een enquête van RTV Oost.
Je bent jong én je wilt boer worden. Dat kan niet anders dan een beslissing zijn waar je goed over nagedacht hebt, want het boerenleven is harder dan ooit. Zo is de regelgeving complexer dan ooit, is het verdienmodel uiterst mager en de eisen voor dierenwelzijn groot.
Niet voor niks is de afgelopen jaren in Overijssel de helft van de boeren gestopt. Belangrijkste reden is het gebrek aan opvolgers, daardoor is de verwachting dat er de komende jaren in Overijssel nog eens duizenden boeren stoppen met hun bedrijf. 
Belangrijkste redenen dat er geen opvolgers zijn? Kleinere gezinnen, hoger opgeleide kinderen met meer keus, hoge investering nodig om de overname te realiseren én: potentiële opvolgers stappen er niet blind in, ze willen eerst kijken of het bedrijf toekomst heeft. De jonge boeren die het nog wel aandurven zijn enthousiast, strijdvaardig en ambitieus. Toch zien zij wel obstakels, blijkt uit de enquête:  
"Steeds meer mensen denken dat boeren enkel voor de 'leuk' zijn en beseffen niet dat wij dagelijks voor het eten zorgen."
"Er is veel te veel regelgeving. Ik denk dat dit psychisch ook zijn weerslag heeft. Het wordt sowieso niet leuker om te boeren."

Wil je meer weten over wat jonge boeren bezig houdt? Kijk dan naar dit gesprek:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.