nieuws

'Harink heeft fouten gemaakt, maar misbruikte positie als raadslid niet'

Johan Harink
Johan Harink
Er is geen bewijs dat de onlangs opgestapte CDA-fractievoorzitter Johan Harink uit Oele misbruik heeft gemaakt van zijn positie als raadslid in Hengelo om bij de gemeente dingen te 'ritselen'. Dat blijkt uit het afgeronde BING-onderzoek.
Harink zou zich desondanks niet gedragen hebben zoals van een raadslid verwacht mag worden. Dat is kort samengevat het oordeel van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING), dat in opdracht van de Hengelose burgemeester Sander Schelberg onderzoek heeft gedaan in de zaak Harink.

Voorbeeldgedrag

"Van een raadslid mag worden verwacht dat hij als privépersoon wet- en regelgeving naleeft. Daarvoor legt een raadslid bij beëdiging een belofte of eed af. Los van de vraag of de heer Harink zich destijds bewust was van de ’illegaliteit’ van bepaalde situaties, kan van een raadslid worden verwacht dat hij op de hoogte is van wat wel en niet is toegestaan, dan wel dat hij hier nader onderzoek naar doet. Dit heeft de heer Harink (kennelijk) onvoldoende gedaan."

Dat geldt volgens BING ook voor de gemeente Hengelo. "Van een gemeente wordt ook verwacht dat zij wet- en regelgeving naleeft. Bij de verharding van de weg heeft de gemeente haar voorbeeldfunctie niet goed vervuld."

21 overtredingen

Onlangs werd bekend dat Harink 21 overtredingen heeft gepleegd als het gaat om illegale bouwsels bij zijn woning in Oele. Het gaat onder meer over de aanleg van een brug over de Oelerbeek en de bouw van een mestbak met overkapping zonder vergunning. Kort daarop stapte Harink op.
Het onderzoek zou nu bevestigen dat Harink het privé, als agrariër, niet zo nauw nam met wet- en regelgeving. Uit het onderzoek is volgens de krant niet gebleken dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn positie als raadslid 'om, buiten de formele kaders om, bepaalde zaken te bewerkstelligen'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.