nieuws

Jonge vluchtelingen vinden hun draai in Zwolle

Onder de vluchtelingen die wegtrekken uit oorlogsgebieden zijn vaak ook kinderen die zonder ouders hun land verlaten. Een deel van hen is in Zwolle beland. Ze worden hier sinds 2016 opgevangen door Trias jeugdzorg, onder de naam Futureforce.
Het is bijna niet voor te stellen, maar tussen de stroom vluchtelingen uit oorlogsgebieden zitten ook vaak kinderen die moederziel alleen op pad zijn gegaan. Jongens en meisjes van 13, 14 jaar die opgroeiden in vluchtelingenkampen, of kindsoldaat moesten worden.

kleinschalige opvang

Grote AZC's zijn geen goede plek voor deze kinderen. De kinderen krijgen een voogd toegewezen van het Nidos, maar de dagelijkse zorg is vaak ondergebracht bij jeugdzorginstellingen. Voor kindvluchtelingen onder de 15 worden pleeggezinnen gezocht of 24-uurs opvang.
Oudere kinderen wonen in groepjes en krijgen dagelijks begeleiding. Futureforce heeft in Zwolle, Steenwijk en Nijverdal een aantal huizen ingericht voor jonge vluchtelingen. Sinds de start van Futureforce in 2016 zijn zo'n 80 jonge vluchtelingen opgevangen, voornamelijk kinderen uit Syrië en Eritrea.

integreren

De jongeren gaan dagelijks naar school om Nederlands te leren, zodat ze kunnen doorstromen naar een beroepsopleiding. Maar om de taal snel te leren en te integreren in de samenleving is het belangrijk dat de jongeren ook veel in contact komen met de Nederlandse maatschappij.
Futureforce helpt de jongeren een passend bijbaantje te vinden door met werkgevers in contact te gaan. Ook benadert Futureforce sportclubs en andere verenigingen. De vluchtelingen kunnen daar dan terecht voor vrijetijdsbesteding, en om Nederlanders te ontmoeten.

"Tour de France"

De werkgevers en verenigingen in Zwolle staan erg open voor de vluchtelingen. Als de jongeren laten zien dat ze gemotiveerd zijn en graag willen werken dan helpen ze hen graag op weg in de maatschappij. Ook sportclubs werken mee om de jongeren op te vangen.
Yosef van 16 uit Eritrea heeft twee krantenwijken. Zo verdient hij wat geld voor zijn grote hobby, wielrennen. Het is gelijk een goede training, fietsen met die zware tassen. Twee keer per week traint hij met een Zwolse club mee, op weg naar zijn doel, meedoen aan de Tour.

nazorg

Als de jongeren 18 zijn moeten ze op zichzelf kunnen staan. Ze vallen dan onder verantwoordelijkheid van de gemeente. Ze krijgen nog wel een paar maanden nazorg vanuit Futureforce. Vrijwel alle jongeren die in Zwolle zijn uitgestroomd redden zich prima.

reorganisatie

Trias jeugdzorg in Zwolle was met Futureforce de afgelopen anderhalf jaar verantwoordelijk voor de opvang van de jonge vluchtelingen. De instroom van vluchtelingen is nu een stuk lager dan toen werd verwacht. De opvang wordt daarom anders verdeeld over het land.
Vanaf deze maand is zorginstelling Vitree uit Flevoland verantwoordelijk voor deze jongeren. Voor de jonge vluchtelingen die hier al zijn verandert er niets, ze kunnen gewoon op hun plek blijven wonen. Ook de meeste begeleiders gaan mee naar de nieuwe organisatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.